Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Teendők darázscsípés esetén

A nyári időszak beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban. Előfordulhat ilyenkor, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat. 

Darázscsípés esetén az érzékenyek forduljanak azonnal orvoshoz, a legrosszabb esetben fél órán belül az egész szervezetet érintő allergiás reakció jelentkezhet. Aki darázsfészket talál, semmiképpen se piszkálja, értesítsék a tűzoltóságot, akik szakszerű módon tudják a fészket eltávolítani.

A nyári időszak beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és

több időt töltünk a szabadban. Előfordulhat ilyenkor, hogy a megszokottól eltérő

veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok

jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.

Darázscsípés esetén az érzékenyek forduljanak azonnal orvoshoz, a legrosszabb esetben fél

órán belül az egész szervezetet érintő allergiás reakció jelentkezhet. Aki darázsfészket talál,

semmiképpen se piszkálja, értesítsék a tűzoltóságot, akik szakszerű módon tudják a fészket

eltávolítani.

 

A szúnyog elleni védekezésről

Képtalálat a következőre: „szúnyog elleni védekezés ántsz”

Június 26-ig végezhető el a pénzügyi adategyeztetés

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál. Az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait.

Kihirdették a kerélypárút pályázat győzteseit

29 Pest megyei település összesen mintegy 4,2 milliárd forint értékben fejlesztheti kerékpáros infrastruktúráját annak érdekében, hogy javuljon a közlekedésbiztonság és a településközi, illetve a településeken belüli kerékpárút-hálózat, és ezen keresztül a térség versenyképessége.

A nyertes települések között Bugyi Nagyközség és Ócsa Városa alakíthat ki új kerékpáros szakaszokat.

Zöldség-gyümölcs árusokat ellenőrzi az adóhivatal

Az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el erre a hétre a helyi zöldség- és gyümölcskereskedőknél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

A revizorok elsősorban azt ellenőrzik, hogy a kereskedők, az árusok átadják-e a nyugtát, illetve számlát a vevőknek. Nézik azt is, hogy megfelelően használják-e online pénztárgépüket, s bejelentették-e alkalmazottaikat. Bizonyos helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet és az áru eredetének kérdése is.

Átadták a Wéber Antal-díjat

Negyedik alkalommal adták át a Pest Megyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díjat. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató Pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a kamara.

Építészeti, városépítési és közéleti munkásságának elismeréseként a díjat Rumi Imre vehette át.

Nyári diákmunka lehetőség

„Nyári diákmunka” elnevezéssel ismételten országos munkaerő-piaci program indul, amelyben a helyi foglalkoztatási osztály nyújt segítséget. A program célcsoportjába a 16-25 év közötti, nappali tagozaton, tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok tartoznak. A jelentkezéssel kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető Nagy Bélánétól a 06-29-561-249-es telefonszámon, vagy e-mailben:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címen.

Hasznos tanácsok a nyaralás előtt az adóhivataltól

A külföldi nyaralásra vonatkozó szabályokat foglalta össze a NAV. Az Európai Unió tagállamai között, a nem kereskedelmi célú, tehát a saját célra, ajándékba vásárolt áru ki- és behozatala nincs korlátozva. 
Van azonban néhány olyan termékkör (gyógyszerek, védett állat- és növényfajok, vagy az ezekből készült áruk, alkohol és dohánytermékek), vagy éppen a háziállat utaztatása, ami korlátozáshoz, engedélyhez kötött: 

    • a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők csak a kezelőorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaik során, erről érdemes a háziorvostól igazolást kérni.
    • házikedvenc az EU-n belül kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra.
    • szintén behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.
    • A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben  vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Megújult a 100 és 200 eurós bankjegy

Forgalomba hozta kedden az Európai Központi Bank (EKB) az új 100 és 200 eurós címleteket. A továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott száz és kétszáz eurós címletekkel vált teljessé az új bankjegysorozat, ugyanis az eddigi legnagyobb, 500 eurós címlet kibocsátását az EKB leállította. 

Az egyik legszembetűnőbb különbség a régi és az új 100-200 eurós címletek között azok mérete, az új bankjegyek ugyanis elődjeiknél kisebbek lesznek. Mindkét címlet ugyanolyan magas, mint az 50 eurós bankjegy, hosszuk viszont marad a régi, így könnyen felismerhető lesz: minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Ez megkönnyíti a bankjegyeknél a gépi kezelést és az ellenőrzést és jobban bele fognak férni a pénztárcákba.

Péntektől olcsóbban tankolhatunk

A Mol 9 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 382 forintra, a gázolajé 388 forintra csökken.

Csökkent az üditők cukor- és kalória tartalma

Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma 2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent, közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 

2010 és 2018 között a Szövetség tagjai által gyártott és forgalmazott termékek 100 mililiterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 43%-kal csökkent, ami 3 százalékpontos javulás a 2017-ben mért 40 százalékos értékhez képest. A csökkentett kalóriatartalmú, azaz legfeljebb 20 kalória/100 milliliter, és kalóriamentes termékek aránya az alkoholmentes italokon belül 23 százalékról 56 százalékra emelkedett 2010. és 2018. között. 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a hazai ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. 

 

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas