• hirek1.png

Meghosszabbított határidő

Ajánljuk a kisgyermekes családok figyelmébe az „Óvodába megyek”, valamint az „Elsős vagyok” önkormányzati támogatásokat, melyekre 2022. július 20-ig nyújthatják be kérelmeiket az Ócsai Polgármesteri Hivatalban!

A csomagra jogosult az a gyermek,

  • aki Ócsán működő óvodába/iksolába nyer felvételt és a kérelem benyújtását megelőzően a gyermek és legalább az egyik szülője életvitelszerűen Ócsán él és állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
  • nem Ócsán működő óvodába/iskolába nyer felvételt, ugyanakkor a kérelem benyújtását megelőzően a gyermek és legalább az egyik szülője életvitelszerűen Ócsán él és állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

Az Óvodába Megyek Csomag tartalmaz egy takarót, gumis lepedőt, emblémázott pólót, fogkefét és egy színes ceruza készletet. Az Elsős Vagyok Csomag pedig minden olyan eszközt, melyekre az iskolakezdéshez szükség van.

A formanyomtatványt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell visszaküldeni, vagy benyújtható személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

Új kerékpárút valósul meg Dabason, a Szabadság úton, a lakott terület határától a város közigazgatási határáig (Dabasi-szőlők, Árpád út) VEKOP 5.3.2-15-2020-00063 azonosító számú pályázat és a Széchenyi 2020 program keretében, 333,71 millió forint vissza nem térítendő támogatási összeg felhasználásával.

Ahogyan azt már korábban is tudattuk a lakossággal, Dabas Város Önkormányzata támogatást kapott a „Kerékpárút építése Dabason a Szabadság út mellett” című pályázatára. Az engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészült, a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztálya az építési engedélyt kiadta.

A közbeszerzési eljárás lefolytatásnak eredményeképpen a kerékpárút megépítésére 2022.06.21-én Vállalkozási szerződést kötöttünk a Stravaco Építőipari Kft-vel. A beruházás 2022 júniusában megkezdődik és 2023-ban elkészül.

A tervezett kerékpárút a Szabadság úton létesül, Dabas központját, mint térségi központot kapcsolja össze a távolabb fekvő belterületekkel: az Öregországúti és Dabasi-szőlősi lakott területtel. A fejlesztésnek köszönhetően a kialakított kerékpárforgalmi létesítmény hossza: 3065 m lesz. Dabas lakott terület határától a közigazgatási határig vezet (Dabasi-szőlő, Árpád utca). Tekintettel arra, hogy a kerékpárút a közút burkolatán kívül halad, teljesen biztonságos közlekedést tesz lehetővé.

A kerékpárút hálózatunk fejlesztésével jelentősen hozzájárulunk majd a fenntartható közlekedési módok közlekedési feltételeinek javulásához a térségben. Fontos célunk a település lakosainak figyelemfelkeltése. A beruházás mellett több szemléletformálási elemet is megvalósítunk a közlekedésbiztonság javítása és a közlekedési kultúra színvonalának az emelése érdekében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Május utolsó hétvégéjétől június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között; pünkösdvasárnap kivételével. Kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni.

Nincs szükség előzetes időpontfoglalásra; A várakozással és ügyintézéssel együtt átlagosan 30-60 perc alatt elintézhető az okmánycsere. Akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétköznap, akár hétvégén –, ha a foglalható időpontok már beteltek.

A jogosítvány meghosszabbítása online is intézhető; Fontos tudni, hogy a jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. A lejárt forgalmi engedélyek miatt nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.

Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet idején automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmány érvényessége lejár. A határidő közeledtével egyre többen keresik fel a kormányablakokat, ezért bővítjük azok kapacitását. A hétvégi nyitvatartással június végéig 500 ezerrel több ügyfelet tudunk kiszolgálni. Kérjük, ne halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen ezek a mindennapi élet számos területén – például banki ügyintézéskor, ajánlott levelek átvételekor – elengedhetetlenül fontosak!

Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének jelenlegi fontosabb tudnivalói (az égetésre vonatkozó önkormányzati rendeletek a jelenlegi szabályozások szerint a veszélyhelyzet végéig hatályosak):

Az 5.§-a alapján a település területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

A rendelet 6.§ (1) bekezdése alapján az avar és a kerti hulladék égetését a 4-§ (1) d) pontjában foglalt ünnepnapok kivételével – március 15., húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 24 - január 2. – hétfőtől szombatig az alábbi időtartamban lehet végezni:

a) minden év április 01-től október 31-ig hétfőtől péntekig: 08.00 - 20.00 óra, szombaton: 08.00 – 14.00 óra között,

b) minden év november 01-től következő év március 31-ig hétfőtől péntekig: 08.00 - 16.00 óra, szombaton: 08.00 – 14.00 óra között. 7.§ (1) bekezdése alapján a nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni.

Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6.§-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.