• hirek1.png

Újabban bankkártya adatokat gyűjtő sms-csalások szedik áldozataikat, a Netflix előfizetőit is megcélozták az átveréssel. A csalási módszer, hogy egy helyesírási hibáktól hemzsegő sms-ben tesznek úgy, mintha Netflix-előfizetéssel lenne probléma. Azt állítják, "elutasították a befizetést", ezért felfüggeszthetik a fiókot.

A másik már ismert módszer, hogy a csalók futárszolgálatnak adják ki magukat, és azt állítják, hogy egy megrendelt csomag kézbesítése meghiúsult. Ezután úgy tesznek, mintha ismételt kézbesítést lehetne kérvényezni az sms-ben csatolt linken keresztül, de a weboldalra beírt adatok megadása után visszaélnek azokkal.

Az sms-ben ezután egy link következik, amit már a Chrome böngésző is veszélyesnek bélyegez, így egyből nem is engedi megjeleníteni. A böngésző azt üzeni, "A támadók a(z) szmiamegujitasa.net webhelyen megpróbálhatják csellel rávenni Önt például arra, hogy veszélyes szoftvert telepítsen, vagy felfedje személyes adatait (jelszavakat, telefonszámokat, bankkártyaadatokat stb)."

Az MNB adatai szerint az átutalásos csalások egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, az összértékük számottevő növekedést mutatott az utóbbi időben, 2022 második negyedévében nagyságrendileg ezer sikeres visszaélés történt mintegy 1,7 milliárd forint értékben.