• hirek1.png

A koronavírus-járvány miatti védekezés gyanánt érintkezésmentes kézbesítési módra vált április 6-án, hétfőn a Magyar Posta a postai küldemények kapcsán. Az új intézkedéssel elkerülhető a közvetlen fizikai érintkezés és ezzel tovább csökkenthető a fertőzésveszély kockázata. A változás több küldeménytípust is érint. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a postai munkatárs és a címzett a küldemény személyes átadásakor elkerülje a közvetlen fizikai érintkezést.

A veszélyhelyzet végéig érvényes rendelet szerint a postások hétfőtől a levélszekrénybe is beteheti az ajánlott közleményeket úgy, hogy ennek tényét rögzíti a készülékén. A tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomag esetében az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén, és átvettnek minősíti a küldeményt. Hasonló módon járnak el a postákon is, ott is csak az okmány adatait jegyzik fel, vagyis nem szükséges az aláírás. 
Könnyítést jelent az is, hogy a csomagot – a címzett kifejezett kérésére – alkalmi átvevőnek, akár a szomszédnak is átadhatja a kézbesítő, természetesen ebben az esetben is rögzíteni kell az átvevő adatait.

  • Emellett a lakosság segítségét is kérik a veszélyhelyzet alatt a következő intézkedésekkel: Ha csenget a postás, akkor használjon Ön is szájmaszkot, gumikesztyűt vagy tartson kb. 1.5 méteres távolságot.
  • Ha csomagja vagy tértivevényes levele érkezik, legyen önnél a személyi igazolványa, és adja meg adatait.
  • Ha online rendel webáruházból, és van a közelében csomagautomata, kérje oda a szállítást. Csomagrendelés esetén használja az online fizetési módokat.
  • Ha csekket szeretne feladni, használja az iCsekk applikációt.
  • A postai nyitva tartások változhatnak, ezért kérjük tájékozódjon mielőtt elindul a postára.