Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Folytatódik a Könnyű Közmű Program

Folytatódik a Könnyű Közmű program, melynek keretében a kormány már benyújtotta a második versenyképességi törvény tervezetét.  Céljuk, hogy egyszerűbbé tegyék a gázkészülékcserét, észszerűbbé váljanak a gázszolgáltatáshoz kapcsolódó vizsgálatok és a számlázási folyamatok egységesek legyenek az egész közműszektorban. Az ügyintézés a gázcsatlakozások esetében akár 100 nappal, a villanynál 150 nappal is megrövidülhet a családok és a kis- és középvállalkozások számára. 

Megszüntethetik az eddigi gáztömörség-vizsgálatot, amely nem jelezte az élet- vagy közveszélyt. Ezzel szemben a valós veszélyt jelentő gázszivárgást ingyenesen ellenőrzik majd. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy az elosztó a nem megfelelő gáztömörség miatt az őszi-téli hónapokban akár több hónapra lezárja a gázszolgáltatást.

Egységessé válhat a közműszektorban a részszámlák kibocsátásának szabályai: egyszerre legfeljebb háromhavi számlát lehet majd kiküldeni és a fizetési esedékességet havonta egyenlően kell majd megállapítani. Víziközmű esetében visszamenőlegesen bővítik a mentesség alá eső díjtételek körét: elengedik a kiszállási díjat, az igényfelméréssel és az igénybejelentés feldolgozásával, elbírálásával kapcsolatban bármilyen tevékenység, szolgáltatás díját.

November 12-től megszűnik a Dabas TV analóg sugárzása

Novembertől már csak digitálisan lesz látható a Dabas Televízió műsora!

A UPC Magyarország folyamatosan fejleszti szolgáltatását a 29-es körzetben, így Dabason is kiépítésre kerül a digitális optikai hálózat. Dabas-Sáriban már elkészült a rendszer, hamarosan a többi városrészen is befejeződnek a munkálatok.

Az átállással egyidejűleg a Dabas Televízió analóg sugárzása is megszűnik. November 12-től már csak digitális formában, a UPC 503-as csatornáján lesz elérhető televíziónk. Ahol már él az új hálózat továbbra is élvezhetik műsorainkat, a régebbi média boxokon a teszt feliratot hamarosan műsorunk váltja fel.

Felhívjuk a figyelmet, a digitális hálózat kiépítését követően a szolgáltató idővel végleg megszünteti analóg sugárzását a körzetben. Kérjük, mielőbb csatlakozzanak az új rendszerhez, hogy továbbra is élvezhessék műsorainkat. 

Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázat Kakucson

Kakucs Község Önkormányzata ebben a tanévben is csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez. A pályázat célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása.

Az "A" típusú pályázatra azok az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A "B" típusú pályázatra azok az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű (a 2017/2018. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) pályázók jelentkezhetnek.

A pályázatot az EPER-Bursa rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva, aláírva kizárólag a lakóhely szerint illetékes Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani. A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2017. november 7.

 

Magyarországi Falumegújítási Díj 2017

A Belügyminiszter a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának közreműködésével meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2017. pályázatot „Átfogóan gondolkodni” mottóval.

A pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön.

Pályázatot egy település önkormányzata, vagy települések együttműködő társulása (max. 20.000 lakossal) nyújthat be. Amennyiben az adott település önkormányzata nem kíván pályázni, a pályázatot civil szervezetek is benyújthatják. A pályázatokat egy nyomtatott és egy DVD példányban kell a BM Önkormányzati Gazdasági Főosztályára benyújtani (1903 Budapest Pf. 314.). A borítékra kérjük ráírni: „Falumegújítási pályázat 2017”.

A pályázatok beküldési határideje 2017. október 15.

Klímapályázat diákoknak

„MIT TEHETÜNK MI AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ELLEN?” címmel kreatív ötletpályázatot hirdet Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Pest megyei általános és középiskolás diákok számára. A pályázat célja az általános és középiskolai tanulók körében az éghajlatváltozás hatásaira való figyelemfelhívás.

Az ötletpályázatban bármely, Pest megyében működő állami, egyházi és egyéb fenntartású általános iskola, ökoiskola és középiskola diákja vehet részt, feltételként megjelölve a közösségi pályázást.

Fontos, hogy a pályaművek csapatmunkában készüljenek, legalább 3 fős csoportokban, az alsós csoportok rajz és kollázs, míg a felsős és középiskolás csoportok többek közt fotó és novella készítésével nevezhetnek.

A pályázatokat egy környezeti nevelőből, grafikusból és klímaváltozási szakemberből álló zsűri értékeli és minden kategóriában az első három helyezett (összesen 21 díjazott csapat) értékes nyereményeket kap.

A pályaműveket 2017. november 8-ig várják, részletes tájékoztatót a www.pestmegye.hu oldalon találnak. 

Pest megyei pályázat óvoda felújításra

Várhatóan 2017. október 19-től nyújthatók be a Pest megyei óvoda-fejlesztéseket célzó pályázatok. A felhívást a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdette meg.

A pályázat célja a Pest megye területén található, férőhelyhiánnyal küzdő és/vagy elavult, leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák intézményi infrastruktúrájának fejlesztése, az óvodás korú (3-6 év) közötti kisgyermeket nevelő szülők munkavállalásának támogatása, illetve a családok segítése érdekében.

A támogatás mértéke 30-150 millió forintig terjedhet, a település adóerő-képességétől függően. A pályázat benyújtásának határideje, a kiírás megnyitástól számított 30 nap. 

Bővebb információt a www.pestmegye.hu oldalon a pályázatok menüpont alatt olvashatnak. 

Hamarosan indul a fűtési szezon

Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni. Abban a csaknem fél évben, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet.A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

A szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés pedig meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A legnagyobb veszélyt a szén-monoxid jelenti. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. Hogy biztonságban tudja saját magát és szeretteit, házi kedvenceit, vásároljon tüzeléstechnikai szakboltban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt.

Egyre több a megfázásos megbetegedés hazánkban

Sokszorosára emelkedett a légúti betegek száma az elmúlt napokban. Általában nagyon erős torokfájás, hőemelkedés, vizes orrfolyás és fülfájás jellemzi a betegséget. A betegek többségének nincs láza, legfeljebb hőemelkedése.

Az időjárás kedvező a vírusok terjedésének, az emberek így rövid időn belül meghűlnek, elkapják a vírust, és pillanatok alatt megfertőzik a munkatársaikat, családtagjaikat. A betegek jelentős többsége – 90%-a – 20-30-40 éves, vagyis valóban az aktív felnőtt lakosságot érinti leginkább a most terjedő vírus.

Aki beteg, fokozottan figyeljen a higiéniára, sokkal gyakrabban mosson kezet, és használjon fertőtlenítőt is, így csökkenthető a vírus terjedésének esélye

Dr. Farkas Gábor építész a Príma Primissima jelöltjei között

Idén tizenötödik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. A másfél évtizedes múltra visszatekintő díj jelöltjeit az elmúlt héten hivatalos keretek között mutatta be Dr. Csányi Sándor, az alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tíz kategóriában harminc díjazottat választanak majd ki. A magas erkölcsi elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink.

2017-ben Dr. Farkas Gábor Dabas Város főépítésze is a Príma Primissima-díj jelöltjei közt szerepel. Gratulálunk az elismeréshez!

A veszettség elleni védekezésre figyelmeztet a NÉBIH

A veszettség elleni védekezésre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal, amelynek fő veszélyforrása a környező erdőkben előforduló rókák.

Pest megye számos településen ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el. A veszettség megelőzésének érdekében 2017. szeptember 30. és október 5-e között vakcinával ellátott csalétket helyeznek ki, a vakcinázást követő 21 napban az állatok elzárva kell tartani.

Kérjük amennyiben vadon élő elhullt állatot találnak, értesítsék a legközelebbi állatorvost. A vakcinázásról bővebb tájékoztatásért szintén az állatorvosi rendelőkben kaphatnak. 

Almahordás Dabason

Dabas Város Önkormányzata idén is megajándékozza a város időskorú polgárait egy láda almával. Az almahordás várható időpontja szeptember 19. és október 4. közé tehető. Az önkormányzat kollégái keresni fogják Önöket.

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas