Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Ismét csalók támadják az adózokat

Naponta több bejelentés érkezik a NAV és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez, miszerint a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártya adatokat. A csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak.

A NAV értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, a hivatal ugyanis Ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az ügyfeleket a többletként megjelenő tételekről, és hivatalos honlapja a www.nav.gov.hu címen található.

Fontos, az adóhivatal soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártya adatokat!

Március 31-én óraátállítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 2019-ban ez azt jelenti, hogy március utolsó vasárnapján, azaz március 31-én kell majd hajnali két órakor három órára előre állítani az órákat.

29. Dabasi Kistérségi Vers-, Mese-, Prózamondó találkozó

 29. alkalommal rendezik meg a Dabasi Kistérségi Vers-, Mese-, Prózamondó találkozót a Kossuth Művelődési Központban. Április 5-ig várják az alsótagozatos és az ötödik és hatodik osztályban tanuló diákok jelentkezését bármilyen magyar szerző versével, prózájával vagy mesével. Jelentkezni a www.kmkdabas.hu oldalról letölthető jelentkezési lapon lehet. A találkozóra április 13-án, 10 órakor kerül sor.

Április közepéig kell leadni a korábbi munkáltatói lakáshitel-támogatás dokumentációját

Az szja-törvény 2018-ig biztosította, hogy egy munkáltató legfeljebb 5 millió forint adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást adjon munkavállalóinak. Bár ez a juttatási forma idén már nem adható, az adómentessége még most is elveszhet. 

Ha a munkaadó tavaly lakáshitel-támogatást adott a munkavállalóknak, 2019. április 15-ig kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk. Az igazolások leadására, begyűjtésére vonatkozó határidőket mind a cégnek mind a dolgozónak fontos betartania a cafeteriás lakáshitel-támogatás kapcsán azért, hogy az adómentesség ne vesszen el.

Terjed a "kisiklásos csalás" Pest megyében

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság területén elszaporodtak az önkormányzati, illetve egyházmegyei sértettek sérelmére elkövetett úgynevezett „buisness e-mail compomise” (kisiklásos csalás) bűncselekmények, melyek lényege a következő:

A sértettek részére, egyébként velük gazdasági kapcsolatban álló cég nevében, de megtévesztő hasonlóságot mutató, vagy gmail.com-os tartományból érkező emailt küldenek, melyben a gazdasági partner bejelenti, hogy a bankszámla megváltozott. Adott esetben ezt megelőzi egy megerősítő telefonhívás is, amelyben megtévesztőleg, magát a gazdasági partner pénzügyi előadójának kiadó személy szóban is a fenti adatokat közli.

Kérjük, hogy a fentiekhez hasonló ügyekben fokozott figyelemmel és körültekintéssel járjanak el, egyben tájékoztassák erről az esetlegesen területükön tevékenykedő nagyobb gazdálkodó szervezeteket is.

 

Leállás a kormány oldalaknál

A Kormányzati Portál és Ügyfélkapu 2019. március 18. 9:14 órától technikai okok miatt átmenetileg nem érhető el. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások sem érhetőek el. A hiba a NAV rendszerét is érinti. Az Ügyfélkapu technikai okok miatt nem érhető el, a hiba nem a NAV rendszerében van, de elektronikus szolgáltatásait érinti. Amint az Ügyfélkapu, illetve a kormányzati portál helyreáll, minden regisztrált magánszemély, akár okostelefonján is megtekintheti, illetve elfogadhatja, kiegészítheti az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetét.

Azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, ma éjfélig akár SMS-ben is kérhetik, hogy az adóhivatal papíron küldje meg részükre a bevallási tervezetet, amit a NAV tértivevényesen április 30-áig küld el postán az igénylőknek.

Vasárnap éjjel nem lehet majd autópálya matricát venni

Karbantartás miatt vasárnap hajnali egy és négy óra között nem lehet elektronikus autópálya matricát venni – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. 

A fizetős útszakaszokra ebben az időszakban is csak érvényes matricával lehet felhajtani, ezért a NÚSZ arra kéri az érintetteket, hogy még a karbantartás kezdete előtt szerezzék be azt az ematrica.nemzetiutdij.hu, illetve a hu-go.hu weboldalakon, a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél, vagy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül (SMS-ben, weben vagy mobilalkalmazás segítségével). 

Kiosztották az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Áder János köztársasági elnök március 15-én többeknek Széchenyi- valamint Kossuth-díjat adományzott.  

Kossuth Nagydíjjal gazdagodott Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként.

Kossuth-díjat kaptak többek között Müller Péter József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, Kátai Zoltán énekmondó, zeneszerző, Koltay Gergely zenész, zeneszerző, szövegíró, a Kormorán zenekar alapítója és vezetője, Kovács Miklóskékfestő mester, népi iparművész, a népművészet mestere. 

Széchenyi-díjban részesült többek között Barsi Balázs ferences szerzetes, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom templomigazgatója, Kurutzné Kovács Márta, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara Tartószerkezetek Mechanikája Tanszékének professor emeritája, Pócs Éva, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Társadalmi Kapcsolatok Intézete Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének professor emeritája. 

 

Március közepétől jár a tájékoztató is a homeopátiás gyógyszerek mellé

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek kiváltása. A termék mellé ezentúl a gyógyszerészeknek tájékoztatót is kell adniuk, amelynek tartalmaznia kell egyebek között, hogy "a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt", és "a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt". 

forrás: hvg.hu

Csütörtöktől elérhető az adóbevallás tervezet

Harmadik éve áll a lakosság szolgálatában az e-szja, amelynek révén idén 5,6 millió magánszemélyt mentesít az adóhivatal a bevallás-készítés terhétől. Március 14-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapun keresztül elérhetők a bevallási tervezetek.  Egyre népszerűbbek az adóhivatal online szolgáltatásai, és már több mint 3,8 millió magánszemélynek van ügyfélkapuja. Ők holnaptól akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallásukat.

Az ügyfélkapuval rendelkezők csütörtöktől elérhetik tervezetüket, akinek viszont nincs ügyfélkapuja, érdemes nyitnia egyet, vagy még március 18-án éjfélig kérheti a hivataltól a tervezet postázását. Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor - az őstermelő, az áfa fizetésre köteles magánszemélyek és az egyéni vállalkozó kivételével - nem kell tennie semmit, május 20-án a tervezet hivatalos szja-bevallássá válik 

Több területen tervez ellenőrzést az adóhivatal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) meghatározta azokat a szakmákat és gazdálkodói szektorokat, amelyek ellenőrzésére idén biztos, hogy sor kerül. Az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása, az online számlaadat-szolgáltatás kiemelt helyen szerepel az ellenőrzési tervben.  A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.

 

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas