Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Továbbra sem lehet sózással csúszás mentesíteni

A családi és társasházak előtti járdaszakaszt télen nem az önkormányzatnak, hanem a lakóknak kell biztonságossá tenni, de nem mindegy, mivel és hogyan.

Míg a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, az ingatlan előtti járdaszakaszról a lakóknak kell eltávolítani a havat. Ha valaki balesetet szenved a gondatlanul kezelt, csúszós járdán, a tulajdonosnak kell megtérítenie a kárt, és akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják.

A só azonban tiltólistás; a növényeknek, a rajta sétáló állatoknak és a cipők talpának egyaránt rosszat tesz, ezért homokkal, faforgáccsal és hamuval lehet helyettesíteni

Kötelező ügyfélkapus ügyintézés a vállalkozásoknak

A gazdálkodó szervezetek január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, viszont az SZJA-bevallásokban felajánlott egy százalékot fogadó alapítványok, illetve egyesületek is kötelesek cégkaput létrehozni. Tehát a gazdálkodási szervezet képviselőjének december 31-ig, egyrészt regisztrálnia kell a céget, másrészt ki kell osztani a hozzáférési jogosultságokat a cégkapu intézőinek.  

Meghosszabbított határidő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2019. évi pályázati fordulójában a pályázatok benyújtásának határidejét 2018. november 6-ról 2018. november 13-ra módosította.

A pályázatok Önkormányzathoz történő benyújtásának végső határideje: 2018. november 13.

Egyházi építkezéseket támogatna az állam

A kormány nemrég felhívást tett közzé az egyházi közösségi célú programok és beruházások, valamint az egyházi épített örökség védelmének és egyéb beruházások támogatására. A 32 bevett egyház november 30-ig küldheti el igényeit, köztük 30 milliárd forintot osztanak szét, mely háromszor több, mint a 2018-as 10 milliárdos keret. 

 

Adatbázis a tűzifa csalások ellen

A  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivata folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését. A hivatal honlapján működésbe helyezett új adatbázis rendszerezetten rögzíti a jogszerűtlenül feladott hirdetések adatait. Az adatok bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek és a logikus keresőmezők segítségével könnyen, gyorsan, célirányosan elérhetőek.  

A vásárlás előtt célszerű tájékozódni az eladó személyéről és jogszerű működéséről. Ehhez a Nébih mostantól a honlapján, nyilvánosan elérhető formában biztosítja a jogszerűtlen hirdetések adatbázisát, amelyben összegyűjtve megtalálhatóak a fiktív technikai azonosítók, valamint az ezekhez tartozó telefonszámok.

A Nébih felhívja a tűzifavásárlók figyelmét, hogy amennyiben a számukra érdekes hirdetésben található adatok szerepelnek a jogszerűtlen hirdetések listáján, fokozott körültekintéssel járjanak el, ha mégis a vásárlás mellett döntenek.

Elektronikusan követhetőek lesznek a postai küldemények

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt postai levélküldemények, azaz az ajánlott és a tértivevényes levelek útja, az ehhez szükséges rendszer kialakítására 5,7 milliárd forintot költenek. Amikor a rendszer elindul, a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik majd az ajánlott levelek útjáról összeállított információkat, így követhető lesz számukra a teljes postai folyamat. 

A fejlesztés keretében több mint 8 ezer kézbesítő kap ipari mobiltelefont (PDA-t), amelyen rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, azaz megszűnik a papíralapú adminisztráció. A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz, a kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, amely azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje.

A fejlesztés részeként 2019 folyamán a posta kivezeti a papíralapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

Hősies helytállásért kapott elismerést két dabasi tűzoltó

Október 25-én ünnepélyes keretek között részesültek kitüntetésben a katasztrófavédelem azon munkatársai, akik az utóbbi időben hősies helytállásukkal emberek életét és értékeit védték meg, illetve életük munkájával maradandó emléket hagytak a katasztrófavédelem krónikájában. A szeptember 14-i kakucsi tűzesetben hősies szolgálatukért a főigazgató elismerésben részesítette Valentyik Péter tűzoltó zászlóst és Talapka István tűzoltó főtörzsőrmestert, a dabasi tűzoltóság két tagját.

Mérséklődnek az üzemanyag árak a kutakon

Újra esik a benzinár, de a gázolaj is olcsóbb lesz szerdától.

A Mol bruttó 7, illetve 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. A benzin átlagára így literenként 373 forint, a gázolajé pedig 421 forint lesz. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Bejelentési kötelezettség a gyümölcsösökre

Január elsejétől a törvény előírja a gyümölcsültetvény kataszter vezetését, amelynek felállításához a 2018. január 1-je előtt telepített ültetvényeket is nyilvántartásba kell venni, így az azokat használóknak is adatot kell szolgáltatniuk. 

A gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket szankciómentesen december 31-ig jelenthetik be, a határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat. A bejelentési kötelezettség a 2500 négyzetméternél nagyobb területű gyömülcsösökre érvényes. 

 

 

November 12-től utalják ki a nyugdíjprémiumokat

Hétfőn érkezik a bankszámlákra a nyugdíjprémium, majd jövő csütörtöktől a postai kézbesítések is elkezdődnek. 

A nyugdíjprémium maximális összege 18 ezer forint, a kormány összesen 33 milliárd forintot biztosít a kifizetésekre. A maximális összeget azok kapják, akiknek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot, mindenki másnak arányosan kevesebb jár. Az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők például 11 250 forintos nyugdíjprémiumot kapnak. 

Mindenszentek idején elővigyázatosságra figyelmeztet a rendőrség

MINDENSZENTEK idején a temetők környezetében megnövekedő gépjármű forgalom a gépkocsi feltörők legfőbb célpontja! Kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

- A temetőhöz gépjárművel érkezők, a járműtől való távozás előtt győződjenek meg annak zárt állapotáról!
- A jármű riasztó berendezését minden esetben üzemelje be!
- Ne hagyjon csomagot, értéket, mobil készüléket, személyes iratot a jármű utasterében!
- A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas