Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Változik a kenyér félék összetétele

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye emlékeztet, hogy a kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás, amely 15 féle kenyér összetételét szabályozza.

Az új, a módosított előírások alapján készült kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételűek lesznek. Így módosítani kell például a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér összetételét is. A sütőipari termékekre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt) is, ezek ugyanis fontos részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

A hathónapos átállási idő lejártával csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. A szabályozás és a felhasznált alapanyagok arányának változása miatt várhatóan nem emelkednek a kenyérárak.

Országos tűzgyújtó tilalom

Magyarország földművelésügyi minisztere 2017. június 20-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is.

A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintőek, égő cigarettát ne dobjanak el. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése pénzbírságot von maga után.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak!

Nyári diákmunka Örkényben

Örkény Város Önkormányzata a Pest Megyei Kormányhivatal Dabasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával együttműködve nyári diákmunkát hirdet.

A lehetőséget a 16 és 25 év kor közötti nappali tagozatos tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó örkényi lakhellyel rendelkező diákok számára tartják fent.

A program indulása: 2017. július 1.

Az önéletrajzokat a júliusi hónapra 2017. június 20. 13.00 óráig, az augusztusi hónapra június 30. 13.00 óráig lehet e-mailben a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre megküldeni, vagy személyesen leadni a Polgármesteri Hivatal 3-as számú szobájában.

Forduljanak bátran az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladata a hátrányos megkülönböztetéssel okozott jogsértések kivizsgálása és megszüntetése.

Forduljon az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálatához, ha neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzetiséghez való tartozása, fogyatékossága, életkora, egészségi állapota, vallási- vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye, anyanyelve, családi állapota, anyasága vagy apasága, szexuális irányultsága, nemi identitása, vagyoni helyzete vagy egyéb tulajdonsága miatt hátrányos megkülönböztetés éri!

Dr. Szatmári Éva Pest megyei egyenlőbánásmód-referens ügyfélfogadása 2017. 07. 04-én kedden, 11 óra 30-tól 15 óra 30-ig a Polgármesteri Hivatalban.

Tilos a belterületen történő égetés

Felhívás!

Dabason a helyi környezet védelméről és a köztisztaságról szóló önkormányzati rendelet (27/2012. / III. 30.) értelmében a nyári időszakban, tűzgyújtás és belterületi égetés május 1. és augusztus 31. között szigorúan TILOS!

Szeptember 1-től április 30-ig, hétfői és pénteki napokon 8–18 óra között, SZÉLMENTES időben megengedett.

Igazolással vehető igénybe a magasabb családi pótlék

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, együttesen családi pótlék formájában.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet alapján a magasabb összegű családi pótlék igényléséhez igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az 1. mellékletben felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved és a betegség súlyossága megfelel az ott meghatározott feltételeknek.

A betegség vagy fogyatékosság fennállásáról, illetve annak hiányáról szóló igazolást gyermekklinika, gyermekszakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelés vagy szakgondozó szakorvosa adja ki.

Az igazolás kiállítására jogosult szakorvosokat foglalkoztató Pest megyei szolgáltatók listája letölthető és megtekinthető a www.dabas.hu oldalon.

Újabb lehetőségek a gyümölcstermesztésben

Bővült a támogatott gyümölcsök köre

A Földművelésügyi Minisztérium a 2017-es év elején kiterjesztette a támogatható gyümölcsök körét, aminek köszönhetően az áfonya, a berkenye és a csipkebogyó is támogatottá vált. Érdemes lehet ezekkel a növényekkel kísérletezni, hiszen a felsorolásban szereplő gyümölcsök piaca még nem jelentős. Aki az elsők között gyűjt tapasztalatot ezekkel kapcsolatosan, azok egyértelmű előnyökkel indulnak a későbbiekben.

Az áfonya termesztése Magyarországon tehát megfontolandó. Pont ugyanannyira lehet sikeres a termesztése, mint amennyire eredménytelen. Fontos, hogy olyan töveket szerezzünk be, amelyek legalább 2 évesek, fejlett gyökérzettel rendelkeznek és nincsenek túlzottan műtrágyázva. Ezek a növények sajnos a szabadföldi kiültetésnél összeesnek, akár el is pusztulhatnak. Fontos az is, hogy milyen klímán lett szaporítva az adott növény? Sajnos a rengeteg import lengyel, holland csemete másként viselkedhet a hazai időjárási körülmények között.

A hazai termesztésű áfonya bokor ára 4000 Ft körül mozog, melyek jól reagálnak a kiültetésre.

Read more: Újabb lehetőségek a gyümölcstermesztésben

Otthon Melege Program 2017

2017-ben ismét lehetőség nyílik az Otthon Melege Program keretében az elavult háztartási nagygépek cseréjére. A pályázatban hűtő és fagyasztógépek, elhasználódott mosógépek kedvezőbb áron történő beszerzésére van mód.

A programban mintegy 600 millió forint támogatást osztanak szét a régiókban. A támogatást magyar állampolgár elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően igényelheti. Minden háztartás egyszer nyújthatja be pályázatát.

Pest megyében a program 2017. augusztus 28-án válik elérhetővé a résztvevők előtt.

Június 7-ig érvényesek a májusi bérletek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két nappal meghosszabbítja a májusra szóló havi- és második félhavi vasúti, valamint buszos bérletek érvényességi idejét. A GYSEV, a MÁV-START, a Volánbusz és a régiós közlekedési központok helyközi járatain ezeket a bérleteket június 7-én éjfélig fogadják el a jegyvizsgálók. A háromnapos hétvége miatt döntöttek így – közölte a tárca szerdán.  

Csökken a szelektív hulladékgyűjtő harangok száma Dabason

2017 július 1-jétől az üveg szelektív hulladékgyűjtő harangok száma csökkentésre kerül Dabas Város területén.

Elszállításra kerül a Gyón, Szőlő utca, Dabas, Szent István úti, felsődabasi és a Sári, Rákóczi utcai szelektív hulladékgyűjtő. Ezt követően üveghulladék szelektív gyűjtésére csak az alábbi helyszíneken lesz lehetőség: – Dabas-Besnyő és Dabasi-Szőlők játszótér – Dabas Szintes és Falu Tamás utcai lakótelep.

A hulladékgyűjtő harangokba kommunális hulladék elhelyezés szigorúan tilos!

Támogatás álláskeresőknek

Vissza nem térítendő munkabérrel támogatja az állam azokat a munkakeresőket, akik olyan vállalkozást indítanak, amelyekben saját magukat foglalkoztatják. A pályázatokat két „turnusban”, április 1-je és május 30-a, valamint augusztus 1-je és augusztus 31-e között lehet benyújtani a források erejéig.

A támogatás célja azoknak az álláskeresőknek, illetve rehabilitációs ellátásban/járadékban részesülő személyeknek a segítése, akik önmaguk foglalkoztatását kizárólag egyéni vállalkozás keretében, gazdasági társaság tagjaként vagy mezőgazdasági őstermelőként oldják meg. 

A vállalkozás indítását elősegítő támogatásnak két formája van. Az egyik, hogy pályázatot lehet benyújtani a kormányhivatalhoz, és sikeres pályázat esetén 2 millió forint összeghatárig kamatmentes tőkejuttatást kaphat a pályázó vissza nem térítendő formában. A másik, hogy kérelmet kell benyújtani, és sikeres kérelmezés esetén maximum 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő, vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni. A pályázatok és a kérelmek csak külön-külön nyújthatók be Pest megyében.

A támogatás nyújtásának részletes feltételei a www.kormanyhivatal.hu/pest  oldalon a „Pályázati felhívás álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatásra” linkre kattintva érhető el 

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas