Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Új diplomamentő program indul

Új feltételekkel indul újra a diplomamentő program, a kormány azoknak nyújt segítséget, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg.

Az új programban 1333 fő bevonására van lehetőség, erre a célra 400 millió forint áll rendelkezésre. A támogatás fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a támogatást vissza kell fizetni. 

Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása zajlik, a jelentkezők a pályázati felületet várhatóan augusztustól érhetik el. A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lesz lehetőség. 

Jó cseresznye termés várható idén

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

A szezon a Rita fajtával május közepén indult, az első jelentős korai fajta, a Bigarreau Burlat betakarítása május 20. és 30. között kezdődik. Az első osztályú cseresznye fogyasztói ára most kilogrammonként 1200-1800 forint. Június közepétől, a nagyobb mennyiségek megjelenésével, kilogrammonként 400-800 forintos fogyasztói ár várható.

Pályázat telephely fejlesztésre Pest megyében

2018. május 21-től ismét pályázatokat nyújthatnak be a Pest megyei vállalkozások "Mikro-, kis- és középvállalkozások telephely-feltételeinek javítása Pest megye területén" c. felhívásra. 

A mostani kírás 4,5 milliárd forint támogatás odaítélését irányozza elő Pest megye gazdaságfejlesztése érdekében. A támogatás célja a helyi vállalkozások üzleti környezetének javítása. A pályázat keretében lehetővé válik a Pest megye területén székhellyel rendelkező vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítása, modernizációja és bővítése, illetve a nem megfelelő telephelyek kiváltása új telephely, vagy új épület építésével.

A támogatási kérelmeket 2018. május 21-től nyújthatják be a pályázók a Magyar Államkincstár honlapján.

 

Járdafelújítási munkálatok Bugyin

Bugyi Nagyközség önkormányzata a Belügyminisztériumtól nyert támogatás keretében járdafelújítási munkálatokba kezdett.  

A járda burkolat felújítására nem minden ingatlan előtt kerül sor, csak ott ahol műszakilag – felfagyás, feltöredezés –  miatt indokolt. A munkálatok a Rákóczi utcában 2018. május 15-én kezdődtek. Az egyes utcák tekintetében az utcákban lakókat folyamatosan tájékoztatjuk. A kapubejárók kiépítését - a munkafolyamatok függvényében - a vállalkozó előzetesen egyezteti majd az érintettekkel.

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ügyfélszolgálatára érkezett bejelentés szerint több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása céljából szennyezés történhetett. A NÉBIH ezért felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékek esetében fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert. A bejelentés kivizsgálása folyamatban van.

Nem lesz szükség műszaki okmányok bemutatására rendőrségi ellenőrzéskor

Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint a 2018. május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett, a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek. A műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő.

A rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni. Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.

Fertőzött méhcsaládok miatti zárlat Örkényben

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatala a mézelő méhek nyúlós költésrothadása gyanúja miatt községi zárlatot rendelt el Örkény településre. A zárlat ideje alatt a községbe méhcsaládod bevinni illetve onnan kivinni, vándoroltatni tilos. A fertőző betegség  okán a településen méhészettel kapcsolatos bárminemű kiállítás szigorúan tilos.  

 

Színjáték Tanszak indul a Múzsák Alapfokú Művészeti Iskolában

A Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola felvételt hirdet Színjáték Tanszakra a 2018-19-es tanévre. 

Várják mindazon diákok jelentkezését, akik szívesen kipróbálnák magukat a színpadon és elsajátítanák a színpadi beszéd, mozgás és az improvizáció alapjait. Az órákat a Táncsics Mihály Gimnáziumban, péntekenként 14 óra 40 perctől Szivák-Tóth Viktor Titánium-díjas alkotó, drámapedagógus tartja az idei tanév végéig.

Aki csak kíváncsi és még nem kötelezte el magát, nyugodtan csatlakozhat a nyitott foglalkozásokhoz. Jelentkezni az órákra személyesen vagy a Múzsák Alapfokú Művészeti Iskolában lehet.   

Útfelújítási munkálatok Dabason

 Április 25-én megtörtént az 5202 jelű, állami tulajdonú és kezelésű belterületi főút munkaterület átadása. Az út teljes felújítása több hónapig tart majd. A munkálatokkal Gyón irányából haladnak Sári felé. A beruházás teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot. A munkavégzés miatt forgalomkorlátozásra kell számítani!

 A megyei közútkezelő igazgatóságával folytatott egyeztetés eredményeként elkezdődött Gyónon az 5-ös főút Vasút utcai csomópontjánál a felújítás. A beruházáshoz kapcsolódva az önkormányzat a buszöblök és -várók felújítását végzi. A fejlesztések eredményeként június közepéig a London étteremig megújul a gyóni 5-ös úti csomópont.

Belterületi utak fejlesztése Inárcson

A belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 53 települési önkormányzat nyert el összesen 4 milliárd forintot 2017 nyarán. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 Mrd Ft támogatási igénnyel, ami háromszoros túligénylést jelent az útfejlesztés vonatkozásában. Az eredeti 3,5 milliárd forintos támogatási keretet további fél milliárd forint megemelésével biztosították.

A pályázat egyik nyertese Inárcs Nagyközség Önkormányzata volt, amely 32 millió Ft értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült a Napsugár utca szilárd burkolattal történő kiépítésére. A település emellett a Somogyi Béla utcát teljes egészében az önkormányzat saját forrásából építette meg bruttó 34.7 millió Ft értékben. Szintén befejeződtek a munkálatok a József utcában (Rákóczi utca-Kastély utca közötti szakasz) és a Kastély utcában, ahol a meglévő útburkolat szélesítését és felújítását végezték el, melynek teljes költsége bruttó 17.6 millió Ft volt.

Megújul a VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása

A könnyebb és egyszerűbb felhasználást tűzte ki célul az a fejlesztés, amely a napokban ér a végéhez. Az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően a VÉSZ – veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás – immár több lehetőséggel és megújult külsővel áll a régi és az új felhasználók rendelkezésére. 

Az előző applikációhoz képest komoly újítás, hogy a híreket frissíteni lehet, így az elhúzódó eseményekről készített tudósítások sokkal áttekinthetőbbé, könnyebben nyomon követhetővé válnak. Lehetőség lesz az egyes híreket másokkal megosztani, így azok a családtagok, barátok és ismerősök is értesülhetnek a fontosabb eseményekről, akik nem felhasználói a VÉSZ alkalmazásnak. 

 A katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ együttműködése alapján az alkalmazás révén a lakosság azonnal értesülhet a TEK hasznos közlendőiről, biztonságot érintő információkról, esetleges veszélyhelyzetekről. Mindemellett új külsőt is kapott, a szó szoros értelmében színesebb lett az applikáció, ami a látvány mellett a könnyebb eligazodást is segíti.

A megújult alkalmazás Androidon a 4.0 operációs rendszertől, iOS operációs rendszerű okostelefonokon pedig 9.0-tól, valamint táblagépeken érhető el július 10-től, ettől a naptól a korábbi verzióra már nem érkeznek új hírek.

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas