Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek – jelentette az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott adatai alapján. 

Az év első hat hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest.  

Az élelmiszerek ára átlagosan 5,8 százalékkal nőtt tavaly júniushoz viszonyítva. Ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményé 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.

 

Új ötven forintos érme van forgalomban

Már forgalomban van az 50 forintos érme, amit a Magyar Nemzeti Bank az idei budapesti vívó-világbajnokságra készített. 

Az érme hátlapja mindenben megegyezik az eddig ismert 50 forintossal, míg előlapjának szélén található gyöngysorszegélyen belül, fent, köriratban a „vívó-világbajnokság” felirat, lent, két vízszintes vonal között a „Magyarország” felirat, alatta pedig a „2019” verési évszám olvasható.  A középmezőben a párbajtőr-összecsapás egyik klasszikus mozdulatának ábrázolása látható, az érméből összesen kétmillió darab készül. 

 

Az új érme réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Új ügyfélfogadási rend a kormányablakban

2019. július 1-től a Miniszterelnökség döntése értelmében a Dabasi Járási Hivatal Dabasi Kormányablakban az alábbi ügyfélfogadási idő érvényes:

hétfő: 07.00-17.00-ig
kedd: 09.00-17.00-ig
szerda: 10.00-20.00-ig
csütörtök: 09.00-17.00-ig
péntek: 09.00-13.00-ig

Sorszám kiadására legkésőbb az ügyfélfogadási idő vége előtt 30 perccel van lehetőség.

Tájékoztatás rendszeres gyermekvédelmi támogatásról

Kormányrendelet értelmében, akinek gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, és a kedvezménye 2019. augusztus 1-jén fennáll, ismételten Erzsébet utalványban részesül. 

Az Erzsébet utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatás összege az alábbiak szerint kerül kiosztásra: az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű 6500 Ft differenciált összegű támogatásban, az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, 6000 Ft alapösszegű támogatásban, az a gyermek, aki méltányos jogcímen rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult 5800 Ft összegű támogatásban részesül.

Az utalványokat – a korábbi évekhez hasonlóan – a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján augusztus 26-tól átvehetik személyesen, vagy meghatalmazott útján. 

A magasabb adózás mellett érvel az adóhivatal

Az ügyfélkapun küld levelet az adóhatóság vállalkozóknak arról, hogy mennyivel jobban járnának, ha többet adóznának.  A NAV arra akarja rávenni a katás adóalanyokat, hogy válasszák a nagyobb, havi 75 ezer forintos adófizetést az elterjedt 50 ezer forint helyett, mert azzal nagyobb nyugdíj jár majd.

Az adóhatóság az üzenetben a címzett életkorából azt is kiszámolja, hogy mennyi ideje van hátra a vállalkozónak a nyugdíjba lépésig, és a nagyobb adófizetéssel mennyit nyerhet.

 

Szelektív gyűjtőharangok Dabason

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő – testülete májusi ülésén módosította a települési hulladék kezeléséről szóló rendeletét. Mindezek alapján a városban elhelyezett színes üveg és fehér üveg gyűjtésére alkalmas szelektív gyűjtő harangok (szelektív gyűjtő pontok) az alábbi helyeken található:

OBO Aréna
Dabas-Szőlő, Játszótér
dabasi P+R parkoló területe
gyóni P+R parkoló területe

E jogszabály a www.dabas.hu honlapon olvasható

Gyalogosbaráttá válnak az elektromos autók

Július elsejétől gyalogosbaráttá kell tenni az EU-ban újonnan forgalomba hozott e-autókat. Az új szabályozást azért alkották, mert az e-autók túl halkan közlekednek, ezért veszélyt jelentenek a gyalogosok számára. Ezentúl viszont minden új négykerekű elektromos járműnek berregnie kell, ráadásul olyan hangon, mint a hagyományos motorok.

A limit 19 km/óra, tehát csak ennél lassabban haladva, illetve tolatva kell bekapcsolnia a rendszernek. A szabály egyelőre csak az új modellekre vonatkozik, 2021-től viszont az összes, közlekedésben részt vevő elektromos járműre érvényes lesz.

Szúnyog gyérítés

Megkezdődött Dabas belterületén a szúnyogok földfelszíni irtása a legnagyobb kiterjedésű, tenyész- és búvóhelyeken, ahová a szúnyograjok a napközbeni meleg elől visszahúzódnak, valamint a gyermeklétesítmények, játszóterek környezetében. A következő hetekben a DabasGyóni Strand és a hozzá tartozó vizes területeken, a Sári cölöpjárda, a Zarándokház és a játszóterek környezetében folytatódik a gyérítés. 

Július 27-ig váltható be a régi barna 5000-res

20 éve nem fizethetünk már a legendás barna ötezressel, ez egyben azt is jelenti, hogy már csak néhány hetünk van beváltani azt a Magyar Nemzeti Bankban. 1999. július 27. óta nem fogadják el a régi, barna 5000-est. Átváltási határideje egészen pontosan 2019. július 27-én jár majd le.

Ebben az évben az új 500-as bemutatásával befejeződött a 2014-ben elkezdett magyar bankjegycsere, mely a képi megjelenést, valamint biztonsági elemeket tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hozott. 

A strandokon ellenőriz az adóhivatal

Több megye strandjain és fürdői­nél működő vállalkozásokat ellenőriz az adóhivatal, de bizonyos helyen a napozáshoz, a fürdéshez szükséges kellékeket kínáló kereskedőknél is kopogtatni fognak az ellenőrök. 

Tervbe vettek a hónapban strandellenőrzéseket az adóhivatal Pest megyei, Fejér megyei és Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóságán is, miközben Baranyában a fürdőzéshez elengedhetetlen termékek árusítói kerültek ezen a héten az érdeklődés középpontjába. Az ellenőrök főként arra kíváncsiak, hogy a vállalkozások átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek, bejelentették-e alkalmazottaikat, és megfelelőn használják-e online pénztárgépüket, de a készpénzkészlet helyzete is szóba kerülhet.  

Megújult a villámlokalizációs rendszer

Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) villámlokalizációs rendszere. A megfigyelő hálózat fejlesztésére azért volt szükség, mert egyre több a szélsőséges időjárási folyamat Magyarországon, és az utóbbi években látványosan megszaporodtak a heves légköri jelenségek is. Az új rendszerrel nem csak az ország határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok.

A most átadott megfigyelő hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, amely két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok, és a felhőben keletkező kisülések helyzetét. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javulhat a magyarországi villámlokalizálás, növekszik majd a természeti jelenség pozicionálásának pontossága, nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetőek valós villámok, illetve a fals detektálások aránya minimálisra csökkenhet. A beruházás költsége csaknem 100 millió forint volt, melynek keretében tartalék alkatrészek beszerzésére is sor került. 

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas