• hirek1.png

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely-felmérést hirdet a lakosságnak.

 A péntek és vasárnap közötti akció célja az erdei fülesbagoly védelme. Az MME első idei akciója az év madarára fókuszál, az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

Felhívjuk a kakucsi lakosság figyelmét, hogy a településen tüdőszűrő vizsgálatot szerveznek 2020. január 16-22-ig. A vizsgálat helyszíne az egykori TSZ tanácsterem.

 

A vizsgálat ideje:

2020. JANUÁR 16.   CSÜTÖRTÖK         DE.     09.00 – 13.00-ig

          JANUÁR 17.   PÉNTEK                  DE.     09.00 – 13.00-ig

          JANUÁR 20.   HÉTFŐ                     DU.     12.00 – 18.00-ig

          JANUÁR 21.   KEDD                         DE.     09.00 – 13.00-ig

          JANUÁR 22.   SZERDA                   DU.     12.00 – 18.00-ig

 

Januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az úgynevezett e-térből csak úgy lehetséges, ha papír vénnyel, vagy az azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezik valaki a patikába2020. Június 31-ig továbbra is felírási igazolást kell kiállítania az orvosnak. Csakis ezzel, vagy ennek hiányában egy meghatalmazással vehetik át az orvosságokat a hozzátartozók, így például a kiskorúak szülei. Az új szabályok értelmében a szükséges meghatalmazást is az E-térben kellene  rögzíteniük a betegeknek: vagy úgy, hogy valaki maga lép be, és az önrendelkezés fül alatt ezt megteszi, vagy valamelyik a kormányablakban kér ehhez segítséget.  amelyik a kormányablakban kér ehhez segítséget. 

Az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatását. Méhcsaládonként ötszázról ezer forintra nő a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, a haszongalamb vásárlásához nyújtott támogatásra pedig 2020-ban 100 millió forint a megemelt keretösszeg.  

Haszongalamb vásárláshoz  2020-ra jelentősen megemelt keretösszeget, 100 millió forintot különített el az agrártárca. A támogatás mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka, de legfeljebb galambonként 6000 forint. Emellett már a legalább 100 darab haszongalambot vásárlók is igényelhetnek támogatást a 2019. október 16. és 2020. április 30. közötti, vagy a 2020. május 1. és 2020. október 15. közötti támogatási időszakokban. A támogatási kérelmek 2020. május 1-jétől május 15-éig és 2020. október 1-jétől október 15-éig a MÁK által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, postai úton nyújthatók be.

Már elérhető a 19SZJA személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa és a kitöltéséhez szükséges felület. Azok, akik maguk készítenék el a bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A NAV felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun nyújtja be a bevallását. A nyomtatvány továbbra is kitölthető az Általános Nyomtatványkitöltő Programmal (ÁNYK), vagy akár papíron is. 

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet. 

Saját adóbevallási tervezetét március 15-től bárki megnézheti az Ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon. Aki nem használ Ügyfélkaput, március 16-ig többféle módon is, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával kérheti a tervezet postázását. 

Bugyi Nagyközség támogatásával földgáz okosmérés projekt indult 2019. decemberében, Horizon néven. 

A projekt az első olyan Magyarországon megvalósuló , földgázhoz köthető okosmérés-fejlesztés, amelynek segítségével teljes körűen vizsgálhatóak a földgázfogyasztás paraméterei. Bugyi településen a földgázt használó háztartások a jelenlegi helyett, egy modernebb, távleolvasható mérőberendezést kapnak. A távleolvasás lehetővé teszi, hogy nem kell helyszíni leolvasást végrehajtani. Az adatok a felhasználók számára is elérhetővé válnak, így napról napra követhetik a fogyasztásuk és a gázszámlájuk alakulását.