Hírek
Keresés

Dabas Televízió

Energetikai pályázaton nyert Tatárszentgyörgy Önkormányzata

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett épületenergetikai pályázaton Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata 129 millió 209 ezer 056 Ft támogatási összeget nyert.

Az elnyert támogatási összegből a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Hétszínvirág Óvoda és az Egészségház energiahatékonysági felújítása történik meg a következő hónapokban.

A kivitelezési munkák tartalmazzák az épületek külső hőszigetelését, lábazati hőszigetelését, padlásfödém szigetelését, homlokzati nyílászárók cseréjét, pince- és árkádfödém szigetelését, ill. mindegyik épületen napelemes rendszer telepítését.

Május végéig lehet pályázni a Holnap Városáért Díjra

 2017. április 25-től újra lehet pályázni a Holnap városáért Díj védjegyének a használatára! A pályázat önkéntes és nyilvános.

A 2016-os pályaművek között Újhartyán városát a "A művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért" kategóriában díjazták, most lehetőség nyílik hasonló elismerés elérésére. A Holnap városáért Díj a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet.

A díj ösztönzően hathat a modern, magasabb életszínvonalra törekvő magyar városi önkormányzatok, egyes kategóriákban a vállalkozások számára.

A résztvevők regisztrációját 2017. május 30-ig fogadják, a pályázati anyag leadásának a határideje: 2017. július 01.

Csalók telefonálnak a NAV nevében

Tavasszal is figyelmesen hajtsanak az utakon!

A közlekedés tavaszi veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság. Tavasszal feledésbe merülhet a télen berögződött, óvatos magatartás.

A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb átlagos sebességgel közlekednek az utakon. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás.  A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek menetstabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják.

Ilyenkor a közúti közlekedés során számítani kell arra, hogy az autók könnyebben megcsúszhatnak és a féktávolság is megnőhet. A mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és a szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.

Vezessenek óvatosan, körültekintően!

Húsvét után fokozott ellenőrzés lesz az utakon

Egész napos sebességellenőrzés lesz az országban április 19-én, adta hírül az MTI. Az  évek óta ismétlődő, egész Európát érintő Speedmarathon akció célja, a sebességtúllépés veszélyeinek tudatosítása. A tavalyi akció során a rendőrök 857 helyszínen mérték a gyorshajtókat és 3471-szer büntettek.

A sebességellenőrzés április 19-én 6 órakor kezdődik és másnap 6 óráig tart. Ez idő alatt az összes fix telepítésű és modern traffipaxot bevet majd a rendőrség, utóbbiak számára több ellenőrzési helyet is kijelölnek. Az esemény teljesen nyilvános, a megyei rendőr-főkapitányságok április 18-án tájékoztatják a lakosságot, hogy hol és mikor számíthatnak ellenőrzésre.

 

Május 22-ig ellenőrizhetik adó bevallásukat

Idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden olyan magánszemélynek elkészítette az szja-bevallás tervezetét, akiről adatot szolgáltatott munkáltatója, kifizetője.Az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők megnézhetik a tervezetet az új online felületen.

Ha valaki egyetért a bevallási tervezettel, de azt hamarabb nem hagyja jóvá, akkor 2017. május 22-én ez lesz a hivatalos adóbevallása. Aki nem ért egyet, módosíthatja is a bevallást az új online felületen. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak a NAV ügyfélszolgálatán személyesen kell kérnie a tervezetét. Bevallását a szükséges igazolásokkal akár helyben is tudja javítani.

Ünnepnapokon a hulladékszállítás szünetel Dabason

Az Országgyűlés munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

Dabas településen a hulladék elszállítása ünnepnapokon – ahogyan azt korábban kérték – szünetel. Az ünnepnapok alatt felgyülemlett, dupla mennyiségű szemét elszállítására a következő héten kerül sor, így a gyűjtőedényeket reggel 7-ig szíveskedjenek kihelyezni. 

Az edényekből maximum a QR-kódos matricán feltüntetett mennyiség duplája kerül elszállításra. 

Feloldották az országos tűzgyújtó tilalmat

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozóan feloldásra került a tűzgyújtási tilalom.

Az erdőkben tüzet gyújtani továbbra is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időszakban szabad úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. 

Kérjük, fokozott figyelemmel járjanak el minden esetben, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető közvetlen tüzeset forrása lehet.

Megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma

A száraz időjárás miatt megemelkedett a szabadtéri tűzesetek száma városunkban. A tüzek 99%-a emberi gondatlanságból, figyelmetlenségből, a szabályok be nem tartásából keletkezik. 

Ha néhány egyszerű szabályt betartjuk, nem veszélyeztetjük lakókörnyezetünket és elkerülhetjük a bajt. Csak ott szabad tehát zöldhulladékot égetni, ahol az önkormányzati rendelet ezt megengedi. A tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjunk megfelelő oltóanyagról és az oltást segítő kéziszerszámról. Ha feltámad a szél, a tüzet azonnal oltsuk el.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a rendeletben ne engedélyezett időben végzi a zöldhulladék tüzelését, 20-50 ezer Ft közötti bírsággal büntethető. Aki engedély nélkül éget közterületen, 50 ezertől félmillió Ft-ig terjedő bírságot kaphat. Ha a tűzoltókat is be kell vonni az oltásba, akkor hárommillió Ft-ra is növekedhet a kiszabható büntetés

Fotópályázatot hirdettek amatőr inrácsi fotósoknak

A Polgárok Inárcs Községért Egyesület és a Zrumeczky Dezső Művelődési Ház amatőr fotópályázatot hirdet inárcsi lakosok számára a madarak és fák napja alkalmából.

A pályázat célja, hogy az itt élő gyerekeknek, családoknak és az Inárcsra látogatóknak bemutassák a település természeti szépségeit, értékeit és az itt élő madárfajokat!

A pályázaton kizárólag inárcsi amatőr „fotósok” vehetnek részt. Korosztályonként, a felnőtt korcsoportban 1000 forint, 14-18 éves korig, illetve 14 éves kor alatt 500 forintos pályázati díj befizetése ellenében lehet jelentkezni. A pályázati díjakat az Inárcsi Kerékpár Szervizben április 28-ig lehet befizetni a bolt nyitvatartási idejében.

A pályaműveket, legfeljebb 5 db JPEG formátumú képet, a kategória és a fotó címének megjelölésével e-mailen várják az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre 2017. május 1-je éjfélig. 

Alkotói pályázatot hirdet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Alkotói pályázatot hirdetett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB). Az az óvoda, illetve általános iskola, ahonnan a legtöbb pályamű érkezik, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda/iskola 2017” címet, amely együtt jár a tűzoltóság egyszeri, az iskolában/óvodában tartandó bemutatójával és tűzvédelmi oktatás megtartásával. 

A tűzvédelmet a középpontba állító pályázat célja, hogy a gyerekek kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas, egyben veszélyes világát. Ezt megtehetik magának a hivatásnak a bemutatásával, egy-egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával ugyanúgy, mint bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotással.

A bírálóbizottság a felmenő rendszerű pályázatra érkező műveket alkotóik kora alapján három csoportban értékeli: külön a 6-10, a 11-14, valamint a 15-18 éves diákok által készített munkákat. Az általános és középiskolásoktól szabadkézi grafikát, számítógépes grafikát, vers, mese vagy egyéb kézműves alkotást várnak, az óvodások szabadkézi rajzokkal pályázhatnak, méghozzá A4-es vagy A3-as méretű alkotásokkal.

Ami a pályázati anyagok benyújtási módját illeti: a szabadkézi rajzoknak és az egyéb kézműves alkotásoknak eredetiben, személyesen vagy postai úton kell megérkezniük, a többi kategóriában e-mailen küldhetők a munkák a fővárosi, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok részére. Meg kell adni a pályázó nevét, életkorát (a pályázat beérkezésének napján betöltött életkort), e-mail címét és telefonos elérhetőségét. A művek mellé a szülő vagy gondviselő hozzájáruló nyilatkozatát is mellékelni kell.
 
Az alkotások benyújtásának határideje 2017. május 21-e. Az eredményhirdetést június 2-án, az országos díjátadót pedig június 9-én tartják, utóbbit a Fővárosi Nagycirkuszban, ahová a megyei díjazottakat és családtagjaikat is meghívják. 

Az az iskola vagy óvoda, ahonnan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda/iskola 2017” címet. Ebben az létesítményben a tűzoltóság egy bemutatót tart, amelyen lesz füstsátor, a tűzoltók oltanak tálca- és olajtüzet, és megmutatják azt is, hogyan aprítanak fel egy autót. Mindezek mellett a gyerekeknek tűzvédelmi oktatást is tartanak.

forrás: katasztrofavedelem.hu  

Dabas Televízió

Hírek

Médiaajánlat

Műsoraink

Műsorújság

RTV Dabas