• hirek1.png

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tiszti főorvos az ország minden szociális intézményében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével – különösen indokolt esetben – lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények elhagyhatók, de csak szervezett szabadidős céllal. Nem számít az intézmény elhagyásának, ha valaki csak a kertbe megy ki.

Megszabták azt is, hogy miként lehet új ellátottakat felvenni: csak akkor, ha rendelkeznek két negatív koronavírusteszttel. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalanok éjjeli menedékhelyére, de a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalanokat mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani – közölte a minisztérium. A látogatási tilalmat azután rendelte el Müller Cecília, hogy az elmúlt napokban rekordokat döntött az új napi fertőzöttek száma. Noha most a fiatal korosztály érintett, ez könnyen átterjedhet az idősekre is.