• hirek1.png

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek.

A rendelet értelmében: Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Íme a kivételek, amire hivatkozva kint lehet lenni este 8 és hajnal öt között:

  • egészségkárodással, életveszéllyel fenyegető helyzet,
  • munkavégzés (ideértve az oda és hazautat),
  • és kutyasétáltatás miatt kint lehet lenni az utcán, de utóbbi esetben a lakhely/szálláshely 500 méteres körzetében kell maradni. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Mentességet kaptak a profi sportolók is, ha meccsük vagy edzésük van. A munkát, illetve a sportot okirattal kell igazolni.

A rendeletből kiderült, a 10 000 főnél nagyobb település "egyes közterületein" tette kötelezővé ezt a kormány azzal, hogy a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. Ez egy plusz szabály, továbbra is kell maszkot hordani ott, ahol eddig is elő volt írva (például üzletben, tömegközlekedési eszközön). Sportoláskor, parkban, zöldterületen nem kötelező viselni.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Tilos a gyülekezés, nem lehet rendezvényeket sem tartani, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. Be kell zárni a mozikat, színházakat, cirkuszt, az edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat (a versenyszerűen sportolók használhatják az utóbbi hármat), fürdőket, állatkerteket, vadasparkokat, kaland- és vidámparkokat és a játszóházakat, múzeumokat, könyvtárakat.

Magán és családi rendezvényen 10 ember lehet, az esküvőre a házasulandókon kívül a tanúk és a szűk család mehet, lakodalmat nem tarthatnak. Temetésen legfeljebb 50 ember vehet részt. Vallási szertartást lehet tartani, de a kormány kéri, tartsák be az általános szabályokat ott is. Az étteremben csak annyi ideig lehet vendég, míg átveszi az ételt. A kormány könnyített az éttermi és napi fogyasztási cikkekre vonatkozó házhozszállítási szabályokon, így abba a taxisok is beszállhatnak. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.