• hirek1.png

Több vészhelyzeti rendeletet is hozott a kormány annak érdekében, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, ahol fix határidő van az igénylésre, március 10-ig lesz lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévét, a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig jogosult marad a támogatásra.

Ezen felül különböző okiratok felhasználhatósága is meghosszabbodik, mint például a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló irat 30 napos felhasználhatósága. Az sem esik el a támogatások igénybevételének lehetőségétől, aki a veszélyhelyzet ideje alatt veszíti el a munkáját, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba, és akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.