Mennyiségi korlátozással idén újra adómentes a pálinkafőzés, adminisztrációja alig változik. A magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből. Eladnia kizárólag adóraktár részére szabad.
Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegy. A magánfőzést nyomtatványon kell bejelenteni, hogy az adóhatóság magán főzött párlat - számlaigazolást küldhessen a bejelentőnek. Aki most kezd otthoni főzésbe, vagy az adatai megváltoztak, a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságánál köteles azt bejelenteni. A bérfőzetéssel előállított pálinka évi 50 literig adómentes. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholtermék értendő.
A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása kivétel.