• hirek1.png

Már elérhetőek az adóbevallási tervezetek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét, ezek a honlapján érhetőek el, az eSZJA-portálon keresztül. A hozzáféréshez szükség van egy úgynevezett KAÜ-azonosítóra is, ami lehet ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosító.

Aki egyetért a bevallástervezettel, annak nincs vele tennivalója, ugyanis május 20-i hatállyal a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik. Addig viszont szerkeszthető a dokumentum, így lehetőség van módosítani, illetve a civil szervezeteknek és az egyházaknak felajánlható 1+1 százalékról rendelkezni.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.