• hirek1.png

Az Oktatási Hivatal oldalán most véleményezni lehet a 2024-től átalakuló érettségi rendszert. A magyar- és a történelemérettségi, de az informatikai és a természettudományos tárgyak vizsgái is megváltoznak három év múlva. Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) alapján indult évfolyamok már a módosuló szabályok alapján érettségiznek majd. A véleményezésre egy online kérdőív kitöltésével van lehetőség április 14-ig.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgakövetelményekkel vagy a vizsgatárgyak körével kapcsolatos általános észrevételeket, javaslatokat nem tudnak figyelembe venni, csak az egyes tárgyak vizsgáival összefüggő konkrét, tartalmi észrevételeket. magyar érettségin 2024-től nagyobb lesz a hangsúly a tárgyi tudás ellenőrzésén. Nem lesz érvelési szövegalkotás, helyette egy irodalmi tesztet kell kitöltenie a diákoknak. Az összehasonlító elemzést témakifejtő esszé váltja majd. Az emelt szintű történelemérettségin nagyobb hangsúlyt helyeznek a lexikális tudásra. Van olyan témakör, amely plusz 142 lexikai elemmel gazdagodik.

A természettudományos tárgyak érettségi vizsgája is más lesz a tervek szerint, a diákok az eddigi gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunkát is választhatnak, amelyet az egyetemi diplomamunkához hasonlóan meg kell majd védeniük. Az informatikát felváltó digitális kultúrából vizsgázók számára a portfólió összeállít