• hirek1.png

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a koronavírussal szembeni ellenanyag jelenlétének ellenőrzésére szolgáló antitestgyorstesztek hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – adta hírül az MTI. A hivatal közleményében a vizsgálatot a versenyt torzító jelenségek gyanújával indokolta.

A versenyhatóság a piaci jelzések alapján azt valószínűsíti, a fogyasztókat célzó, antitestgyorstesztekkel kapcsolatos egyes országos kiterjedtségű reklámgyakorlatok túlmutathatnak a termékeknek a gyártó meghatározása szerinti teljesítőképességén, valamint a használati útmutatókban foglalt felhasználási célokon. Ez pedig kihathatott a termékeket gyártó, illetve forgalmazó vállalkozások között zajló piaci versenyre is, ami emiatt torzulhatott vagy korlátozódhatott.

Hozzáteszik: az antitestgyorstesztek nem magát a vírust mutatják ki, hanem a szervezet által a vírus ellen termelt, a vérben található antitestek jelenlétét. A termékek célja pedig alapvetően az, hogy főként önellenőrzésként megmutassák, a teszteléssel érintett személy szervezete találkozott-e már a koronavírussal, továbbá rendelkezik-e immunitással ellene.

A GVH a vizsgálat eredményeit jelentésben összegzi majd a nyilvános konzultáció után, a tervezet elkészítésére egy hónap áll a hivatal rendelkezésére.